Perussuomalaisten aloite defibrillaattoreista kunnan julkisiin tiloihin

Defibrillaattoreita näkyy enenevässä määrin monissa julkisissa paikoissa, kuten kuntien omistamissa kiinteistöissä, linja-autoasemille, kauppakeskuksissa, uimahalleissa ym tiloissa. Perussuomalaiset tekivät Nurmijärvellä valtuustoaloitteen defibrillaattoreiden hankinnan selvittämiseksi julkisiin rakennuksiin.

Puoliautomaattinen eli niin sanottu maallikko-defibrillaattori on sydäniskuri, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö antamalla elvytettävälle hoitava tasavirtasähköisku. Maallikko-defibrillaattori sisältää yksinkertaiset ohjeet ja kaikki tarvittavat johdot sekä anturit varustettuna laitteen käyttämiseksi opastavilla kuvilla.

Laite analysoi henkilön tilaa ja neuvoo myös elvytyksessä painelun tahtia ja mahdollista puhalluksen hetkeä. Lisäksi laite ilmaisee milloin iskee ja käskee elvyttäjää irrottamaan otteen potilaasta. Defibrillaattori on joissakin tilanteissa ainoa keino millä sairaskohtauksen saanut henkilö on mahdollista pelastaa, tehokkaasta muusta elvytyksestä huolimatta. Jokainen minuutti, joka kuluu defibrillaation aloittamisesta heikentää sydänpotilaan selviämisennustetta kymmenen prosenttia. Jos potilaalle on aloitettu painelu-puhalluselvytys ja defibrillointi viiden minuutin kuluessa kohtauksesta, selviytymismahdollisuudet ilman aivovaurioita voivat olla jopa 70 prosenttia.

Laitteet ovat helppohoitoisia ja mallista riippuen eivät tarvitse muuta ylläpitoa kuin sähköä akkujen lataamiseksi ja aika-ajoin tehtävän laitteen huollon.

 

Kirjoitettu 20.6.2018

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa